Az e-Qka használt sütőolaj gyűjtő program elismerése: Eredményhirdetés és díjazás

A  3. helyen végzett a Táncsics Iskola Diákolimpia összetett pontversenyében 21 kerületi intézmény között.

Svédasztalos menza a Táncsics iskolában

Kevesebb lesz a kidobott étel, ha a gyermekek annyit szedhetnek maguknak, amennyi jól esik nekik. Ráadásul azt is eldönthetik, hogy miből szeretnének többet enni.

A gyermekek iskolai étkeztetése egy nagyon fontos területe a közétkeztetésnek, ezért is örültünk, hogy megleshettük, milyen irányba halad éppen, mi lehet a jövő trendje.

A Csontváry iskolában üzemel a Hungast Csoport egyik modern konyhája, ahol naponta 3100 adag ételt készítenek el, utána innen 21 intézménybe szállítják ki a menüket. A Táncsics Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjainak is ebben a konyhában főznek, ahol most egy előremutató kezdeményezés részesei lehetnek a tanulók.

Skandináv mintára

A Hungast munkatársai 19 iskolában, többek közt a Táncsicsban kísérleti jelleggel bevezették a svédasztalos étkeztetést. A cégcsoport kommunikációs igazgatójától, Enyedi Csabától megtudtuk, hogy a fenntarthatósági célkitűzéseik mellett a diákok elégedettsége is fontos szempont az új menzarendszerrel.

– Magyarországon az ételek egyötöde került a szemétbe, ez évente 50 ezer tonnát jelent. Skandináv és nyugati országokban tanulmányoztuk a közétkeztetési rendszereket, és a kinti tapasztalatok azt bizonyítják, hogy szinte alig kerül étel a szemétbe az iskolákban. Ha a diák maga választhatja ki, hogy miből szeretne enni, és annyit szed, amennyivel jól lakik, lényegesen kevesebb ételt dobnak ki. Ehhez tanítani, nevelni kell a gyermekeket, ami több hetet vesz igénybe. Az étkezéseknél elmagyarázzuk nekik, hogy bátran szedjenek többször, egyenek annyit, amennyi jól esik, de törekedjenek arra, hogy amit a tányérjukra tesznek, azt fogyasszák el – avatott be a rendszer alapjaiba minket Enyedi Csaba.

A cégcsoport egyébként a nyugati tapasztalatokat összehangolja a magyar konyhával, ugyanis eltérőek az ételek és az étkezési szokások is.

Fenntartható étkezés

Egy idő után az iskolások pontosan fel tudják majd mérni, hogy miből mennyit esznek, és annyit fognak a kitálalt ételekből elvenni. Így hatalmas ételmennyiség menekülhet meg a kukától.

A Táncsicsban egy hete fut a svédasztalos rendszer, és a gyerekek már egészen magabiztosan ebédelnek ebben a formában. Érdekes volt látni, hogy több diák egyáltalán nem szedett levest vagy éppen fordítva, másodikat nem kértek. Tehát, ha tálcán megkapták volna a teljes menüt, feltehetően otthagyták volna egy részét.

A választási lehetőségnek köszönhetően nem marad éhes az sem, akinek valamelyik fogás nincs az ínyére, ugyanis a többi ételből pótolhatja az ételszükségletét. (Lencseleves, túróstészta és lekváros bukta volt egyébként az aktuális menü.)

Tetszik a sulisoknak?

Megkérdeztük a legilletékesebbeket, a tanulókat, hogy mi a véleményük az új rendszerről? Elárulták, hogy elégedettek vele, tetszik nekik. Már vannak olyanok is, akik először csak kóstolónyi mennyiséget vesznek egy-egy ételből. Ha ízlik, akkor még szednek belőle, ha nem, akkor nem tesznek többet a tányérjukra.

Iskolánkban rendhagyó ének órát tartott Garami Gábor

Trachttag 2023

Az oldal további használatával Ön elfogadja a sütik használatát. Részletek

Ezen a weboldalon a cookie-beállítások a "cookie-k engedélyezése" beállításra vannak állítva, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújtsuk Önnek. Ha a cookie-beállítások módosítása nélkül folytatja a weboldal használatát, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor ezzel hozzájárul.

Bezárás